Door - admin

Verschillende soorten waterpompen

In dit artikel worden de verschillende soort waterpompen kort besproken. Er wordt uitgelegd welk pomp je in welke situatie nodig hebt en wat ze precies voor werking hebben. Afhankelijk van de situatie waar de waterpomp voor gebruikt wordt, zijn er veel verschillende pompen beschikbaar. Je hebt een waterpomp nodig als je water wilt aanvoeren, water wilt afvoeren of om druk in leidingen te verhogen. Welke pomp voor welke situatie geschikt is zul je weten na het lezen van dit artikel.

 

Leegpompen of drogen

Is er bijvoorbeeld een kelder volgelopen of moet er iets droog gepompt worden? Dan is een dompelpomp wat je nodig hebt. Sommige pompen zijn vooral geschikt om schoon water weg te pompen, maar er zin ook dompelpompen beschikbaar die ook vuil water kunnen wegpompen. Door de pomp in het water te leggen en vervolgens de stekker in het stopcontact, kan de pomp worden aangezet. Ook zijn er pompen beschikbaar die op benzine of diesel lopen, wanneer er geen beschikking is over stroom. Wil je water uit een sloot halen om vervolgens over het land te sproeien, dan kun je het beste een beregeningspomp/tuinpomp gebruiken. Deze pompen zijn speciaal gemaakt om het water met druk eruit te laten spuiten zodat het weer verspreid kan worden.

 

Waterdruk verhogen

Wil je de waterdruk verhogen in bijvoorbeeld leidingen, dan zul je een Hydrofoorpomp moeten gebruiken. Dit is in principe een soort tuinpomp, maar dan heeft het een tank waar het water in opgeslagen wordt. Door bijvoorbeeld een waterpistool er op aan te sluiten, kun je zelf regelen wanneer er water uitkomt door het pistool in te drukken. Dit zorgt ervoor dat er niet continu water uit wordt gespoten, maar dat je zelf de controle hebt over de wateruitvoer. De Hydrofoorpomp dient te worden gekoppeld aan de aanvoer van de waterleiding.